Møt sommeren med solkrem!

Vendela soler seg

Jeg elsker sommeren. Når solens varme smil omfavner oss er det ekstra godt å leve. Spesielt denne sommeren er det gledelig å se solen skinne og temperaturene gå oppover. Merker også du at den gjør deg lysere til sinns – håpefull? 

Ta godt vare på deg selv. Gjør som vi alltid bør, men i det siste også daglig har fått høre fra myndighetene: Vask hendene! Glem heller ikke å smøre på solkrem. 

Solens UV-stråler er livsnødvendige. Rundt 90 prosent av strålene som trenger gjennom ozonlaget er UVA,  så å si resten er UVB, men en bitteliten del er UVC.  

Hud som dufter av sol gir meg stor glede…
Hvorfor bruke solkrem?

Det er ingen tvil om at solstrålene gir oss glede og energi – og  huden bruntoning. Men de kan som vi i dag vet også gjøre stor skade. Uten beskyttelse blir vi solbrente. Det – og overdreven soling – gjør blant annet at huden aldres alt for tidlig. Å få “rosinhud” allerede i 40-50-årene er ikke moro! 

Konsekvensene av overdreven soling, ofte kombinert med manglende eller feil beskyttelse, kan også gjøre den alvorlig syk. Norge ligger dessverre på verdenstoppen når det gjelder føflekkreft. 

For å unngå solskader: Smør deg godt i forkant med høy faktor, beskytt deg med klær og noe på hodet, og vær ikke for lenge i solen av gangen.

Det er ikke nok bare å smøre seg én gang. Gjenta etter et par timer. Spesielt hvis du bader – enten solkremen er vannavstøtende eller ei. Det er best å være på den sikre siden, synes jeg. 

Det er også viktig å huske at kremen må dekke alle hudoverflater, og smør den tykt på. 

De fleste av oss i Skandinavia har en lys hudtype. Da er det spesielt viktig å bruke solkrem med høy faktor. Mitt råd er at ansiktet, ørene og skuldrene smøres med faktor 30-50. Bruk en som både beskytter mot UVA- og UVB-stråler – slik min gjør.

Huskeliste for beskyttelse mot solen

 1. Varmt og fuktig klima øker faren for solbrenthet. Bruk høy faktor.

 2. Solbrent hud kan svi opptil 48 timer. Bruk produkter som kjøler.

 3. Vit at tilfeldig soleksponering uten solkrem på 20 minutter hver dag i løpet av et år blir hele 120 timer med ubeskyttet UV-stråling.

 4. NB! Medisiner og antibiotika gjør huden mer følsom for sol. Det kan også skape et «grått skjær» i huden.

 5. Husk å smøre deg på nytt etter bading, spesielt hvis kremene ikke er vannavstøtende.

 6. Husk at solkremer er «ferskvare». Kjøp nye hvert år.

 7. Soleksem kan dempes ved at kroppen hver morgen og kveld skrubbes lett, slik at døde hudceller fjernes og sirkulasjonen i huden bedres.

Selv om jeg har en sensitiv hud, kan jeg takke min tyrkiske pappa for å tåle mer sol enn de fleste blondiner. Det skal en del til for at jeg blir solbrent. Noe jeg erfarte som ung og lå pal i solen. Gjerne midt på dagen når den grillet som mest. På 80-tallet var vi ikke like bevisste som i dag på hvor farlig solen kan være. På 90-tallet gjorde jeg reklame for flere solprodukter. I forkant av fotograferingen ble vi sendt til solrike strøk for å  bli brune. Riktig nok med solfaktor.

Det er deilig å slikke sol og fremdeles fristende å legge fornuften til side. I dag går jeg likevel aldri ut i solen uten å være godt tildekket av solkrem med høy faktor.

La oss gå sammen om en enkel “hudvettregel”: 

Smør deg godt inn med solkrem med høy faktor før du går ut i solen. Alle bare overflater bør være dekket – enten av krem med høy faktor, hatt eller klær. HUSK: Solen finner deg også i skyggen.

Har du noen flere tips eller noe du lurer på? Send inn ditt tips eller spørsmål i kommentarfeltet under.

10 kommentarer på “Møt sommeren med solkrem!

 1. Fine kremer, men prisene er altfor høye i denne krisetiden.

  1. Om du velger et abonnement får du først en gratis prøve, du betaler kun for frakt i første forsendelse. Det er uten bindingstid, rabattert hver gang og kan personlig tilpasses den rytmen som passer deg 🙂

 2. Jeg vil komme tilbake på det
  Går mot stor hjerte operasjon. Og tåler ikke mye varme. Innstallerer air condition. ❤️

  1. Masse lykke til ❤️

 3. Bare delvis enig , det er jo også vel så viktig å få nok d vitamin det får man ikke med for mye solkrem bruk . De fleste har altfor lave nivåer . Solkrem med måte !!

  1. Malingt Melanom eller føflekk kreft får du av for mye sol og solbrenthet over mange år. Dette er en veldig alvorlig kreftform, som det er vanskelig å helbrede, men som det er lett å unngå å få. Alltid bruk rikelig med solkrem, minimum faktor 30. Ikke ligg i solen mellom klokken 11 og 15. Opphold deg i skyggen, eller ta på klær. Du blir brun uansett, men du ungår å bli brent. D-vitaminer er veldig viktig. Det sørger du for å få nok av ved å spise for eksempel fet fisk. I tillegg kan du ta D-vitamin kosttilskudd, dersom nivået ditt er for lavt. Helt ufarlig. Å gamble med å få nok D-vitaminer for hele året i en kort og intens sole periode er ikke det smarteste. Lytt til Vendela, hun har forstått at det kan kombineres, sol og bading, gyllen hud og å beholde helsa. Da er ikke en god solkrem bortkastede penger. God sommer.

   1. Tusen takk for tipsene 🙂 Huden vi er født med er genetisk betinget. Arv har stor betydning for hvordan den takler stress og annen påvirkning – både uten- og innenfra. Lær den å kjenne og plei den med omtanke.

  2. Helt enig med deg! Helsen er viktigere enn eventuelle rynker. Hvem gidder å være ute i solen hvis man skal holde på å smøre seg med solkrem etter to timer hele dagen? Det blir stress av sånt.

 4. Vendela har akkurat samme holdning som jeg selv har.
  Jeg var meget glad i å sole meg da jeg var yngre, noe som resulterte i 2 føflekker som var ondartet. Da skjønte jeg at nå måtte helse og hud må tas vare på. Så jeg bruker alltid solkrem 30 – 50 , uansett vær.
  Ønsker deg og din kjære en strålende flott sommer Vendela!

  1. Takk Elisabeth, god sommer til deg og dine også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.