90 lussekatter eller 4-6 julekaker, fletter eller lengder:
- 100 g smør
- 1 liter melk
- 100 g gjær
- 2 ts salt
- 1 ss sukker
- Ca 3 ½ liter hvetemel
- 2 poser (a 0,5 g) safran
- 250 g smør
- 3 dl sukker
- 2 egg
- (250 g rosiner)
Pensling:
- Egg
- Perlesukker
- Rosiner
Smelt matfettet og hell i melken til det er lunkent, ca. + 37C. Smuldre gjæren i en bolle. Hell i litt av blandingen av smør og melk, og rør om til gjæren er oppløst. Tilsett resten av blandingen med melk og smør, saltet, sukkeret og ca. 2 ½ liter mel. Kna deigen til den slipper kantene på bollen. La deigen heve til dobbel størrelse eller ca 1 time.
I mellomtiden, knus safranen med en sukkerbit i en mørtel. Rør smøret porøst med sukkeret til det blir hvitt. Tilsett safran og egg.
Arbeid safrandeigen i den hevede deigen i bollen, tilsett evt. rosinene. Kna inn resten av melet, men spar litt til eltingen. Hell deigen over et melet bord. Form deigen til boller, lussekatter, fletter eller annet. Hev brødene godt. Pensle med pisket egg, dryss evt. med perlesukker.
Stek bollene midt i ovnen i 250 graders ovnvarme i 5-8 minutter.
Stek kaker og fletter på nederste rille i 200-225 graders ovnvarme i 15-20 min.
8 kommentarer til “Mormors safranbrød”
Takk for koselig julebrev, Vendela, Elsker kremen din, bruker den daglig, skal også bake lussekatter, Håper du snart kommer ut av karantenen, God Jul til deg og dine fra Jorunn????????❤️❤️
Så koselig melding ??
Takk for hyggelig og varmt julebrev.
Håper dere kan få en god jul tross alt.
Kommer til å prøve lussekattoppskriften din.
Varme juleklemmer fra Lisbet???
Takk for hyggelig melding Lisbet, varme klemmer ❤️?
Takk for koselig julebrev. Kondolerer med din bonuspappa .Trist ,men sånn kan livet være . Digger deg og Petter ,dere er så herlige. Digger gjør jeg også med produktene dine ,er også litt opptatt at kremene lukter godt .Dine lukter fantastisk. Til helga er d Lucia og da skal jeg prøve ut din oppskrift. God jul ??
Så koselig å høre, god jul ❤️?
Så hyggelig å lese julebrevet ditt. Trist å miste et familiemedlem, spesielt på denne tida. Jeg husker med vedmod at min kjære far døde 12 dager før jul da jeg var knapt 12 år gammel. Det var hjerteskjærende. Jeg vil også takke for den gamle gode oppskriften på Lussekatter, den må prøves! Så ønsker jeg deg og dine ei riktig god jul, selv om det blir en annerledes feiring for de fleste.
Takk for hyggelig melding Inger, jeg håper du blir fornøyd med lussekattene 🙂 God jul!