5 ting du (kanskje) ikke vet om huden

Huden er vårt største organ. Et voksent menneske har omtrent to kvadratmeter hud, og huden utgjør omtrent 1/6 av kroppsvekten. Jeg har samlet noen fakta for å vise at god hudpleie er viktig for både helse og velvære:

1. Huden beskytter oss

Hudens viktigste oppgave er å beskytte oss mot infeksjoner og isolere kroppen. Den regulerer kroppens temperatur, produserer D-vitamin og formidler sanseopplevelser.

Huden er vår kraftigste beskytter når det gjelder immunforsvar. Derfor er det viktig at vi ikke svekker hudens naturlige bakterienedbrytende funksjon og fjerner hudens naturlige syrekappe som er der for å beskytte oss.

2. Huden består av flere hudlag

Huden består av flere lag, hvor hvert lag har sin funksjon;

Overhuden

Dette hudlaget fungerer som en barriere mot verden rundt oss, og holder vann, sollys, bakterier, insekter, varme, kulde og gasser ute. Samtidig holder overhuden vann, blod, mineraler, vitaminer, hormoner, proteiner og varme, inne. Her frastøtes de døde hudcellene og en del av immunforsvaret som bryter ned bakterier formes. Ved å rense huden jevnlig og tilføre næring hjelper du overhuden til å gjøre jobben sin.

Lærhuden

Utgjør mer enn 90 % av hudens masse. Her dannes kollagen og elastin. Lærhuden inneholder også blodårer, lymfeårer, nerver, talgkjertler, svettekjertler og hårfollikler og er det hudlaget som bærer på mye av det fysiske stresset i huden, og gir huden smidighet og elastitet.

Underhuden

Består av fettvev og vevsvæske er ett av de største fettlagrene i kroppen.

3. Vitamin A = Kollagen og elastin

Kollagen og elastin er to viktige komponenter i huden. Vitamin A stimulerer huden til å produsere elastin og kollagen og naturlige ingredienser som sheasmør har et høyt innhold av Vitamin A.

Ordet kollagen er satt sammen av de greske ordene kola, som betyr lim, og gennan, som betyr å produsere. Kollagen gir huden spenst og struktur og dannes av blant annet C-vitaminer og jern. Solens stråler og frie radikaler bryter ned kollagenet og hemmer kollagenproduksjonen. Kollagenproduksjonen avtar med alderen, og etterhvert brytes det ned mer kollagen enn kroppen klarer å produsere selv.

Hyaluronsyre og Aloe Vera stimulerer huden til å lage kollagen og er derfor gode naturlige ingredienser i en hudkrem.

Elastin er fiberprotein. Mange av disse fiberproteinene finner vi rundt halsen, noe som gjør at vi kan snu nakken så elegant. Elastin er med på å gi huden spenst og smidighet. Elastin blir påvirket av frie radikaler og enzymer, og med alderen resulterer det i slappere hud.

4. Melanin er pigmentet som gir farge til hud

Genene avgjør pigmentproduksjonen i huden, men produksjonen av pigmenter kontrolleres også av ytre miljøpåvirkning. Det finnes nemlig to pigmenteringskomponenter i huden som gir farge: Medfødt farge og miljøskapt farge. Medfødt hudfarge er basen med melanin i huden og kan ikke forandres. Derimot er det mulig å reversere farge som skyldes påvirkning utenfra, og få tilbake den medfødte hudfargen.

Du kan hjelpe huden med å få en jevn hudtone ved å tilføre tanniner. Tanniner er garvestoffer som du finner i virkestoffer tusenfrydekstrakt og ingefærekstrakt. I kombinasjon med karseekstrakt som bremser produksjon av melanin, vil du ved regelmessig påføring få en jevnere hudtone.

5. Halsen har ingen talgkjertler

Talg består av vann, olje, fettsyrer og proteiner, og lager en svært viktig del av syrekappen som smører huden og hårskaftet. Talgsekresjoner blir kontrollert av hormonene. Aktiv talgsekresjon kan blant annet medføre akne. Det er en kronisk betennelsestilstand som gir seg utslag i kviser.

Halsen har ingen talgkjertler og bryter ned kollagen- og elastinfibrene i huden raskere, og det er derfor huden ofte eldes først der. Husk derfor å smøre krem på halsen med jevne mellomrom.

Svette består av vann, elektrolytter og avfallstoffer, og siver direkte ut i huden. Svettingens hovedfunksjon er å senke og regulere kroppstemperaturen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.