Hvordan ta best vare på håret

Alle kan ta seg godt ut – uansett alder. Spesielt vi kvinner er altfor kritiske til vårt eget utseende.

Da jeg for vel ti år siden utga boken «A beauty bible by Vendela», var det for å inspirere deg til å se din egen skjønnhet.

Du trenger slett ikke å ha et utseende som modellene på forsiden av blader som Vogue, Elle og Cosmopolitan for å være vakker. Spør du meg, bør vi glede oss over den vi er og ta godt vare på vårt unike jeg.

Med lang erfaring fra skjønnhetsindustrien vet jeg hvordan du med enkle grep kan bli en bedre utgave av deg selv – når det gjelder utseendet. Noen av knepene har jeg delt tidligere, og i dette innlegget skal vi prate om håret.

«Skjønnhet er først og fremst en sinntilstand»

Huden er vårt største organ. At den er sunn og frisk, er utvilsomt viktig for å føle seg vel.

Glem ikke at det også gjelder hodebunnen! Føler du at håret ditt er livløst, at det mangler glans?

Alle har vi trolig stått foran speilet og skåret noen grimaser på grunn av akkurat det. 

Mitt første tips er: Finn deg en dyktig frisør, en du kan samarbeide godt med.

Selv er jeg så heldig å ha en frisør som bestevenn, Jan Thomas. I hans salong bak slottet klipper og striper jeg håret hos Cecilie Krogh regelmessig, og får en god føn når jeg skal på fest.

Få frisørens tips om hårvask, hårserum og hårfarge

Best av alt: Jeg unner meg ofte en hårkur med massasje hos Jan Thomas. Det bør også du gjøre! For det er ingen tvil om at hodebunnen trenger det. Jeg nesten svever etter en slik behandling. Den økte blodsirkulasjonen gjør meg godt fra topp til tå. På nesten magisk vis fjerner massasjen tørrheten i hodebunnen, gjør den myk og god, og håret glansfullt.

Legger du ofte merke til andres hår?

Knips et bilde av en frisyre og/eller farge du synes er fin og ta med til frisøren din (Husk å spørre om lov først, det kan være det beste komplimentet å gi).

En dyktig frisør vil kunne si deg om det vil passe eller ei. Kanskje får dere ut fra bildet og praten en ny idé som passer enda bedre for deg? Våg å leke litt. Pass bare på å gi håret jevnlig pleie.

Selv har jeg som ung og voksen alltid hatt langt hår. Uten pleie er håret mitt litt ugreit. Det er tørt, ser rett ut foran og krøller seg bak. Jakten på de rette hårproduktene endte først da jeg fikk laget mine egne, Vendela shampoo, balsam og hårserum. Jeg holder meg stort sett til dem, men vet også at det innimellom er viktig å bytte produkter.

Ønsker du å prøve min hårpleie kan du bestille gratis prøver på shampoo, balsam og hårserum her…

Jeg trives som blondine. Som barn ble håret kritthvit i solen. Om sommeren pleide jeg å være på hytta til mormor på Sørlandet. Jeg var konstant ute, badet og fisket krabber.

Etter at jeg fikk barn mørknet det litt. Det frisker Cecilie hos Jan Thomas opp med noen lyse striper.

Jeg har samlet noen tips til deg fra både ham, og andre frisører verden rundt.

Jeg håper de vil gi deg like stor glede som meg.

Husk også at hva du spiser virker inn på hud, hår og kropp, men mitt første bud er:

”Vær god mot deg selv. Fortell speilet hvor vakker akkurat du er!” 

Som min kloke mormor – mitt store forbilde ved siden av  mamma – pleide å si:

«Skjønnhet er først og fremst en sinntilstand».

7 trinn for riktig hårvask

Beregnet tid: 10 minutter.

 1. Gre håret før du starter vaskingen

 2. Bruk riktig produkter for ditt hår. Er de milde – som mine – kan du vaske håret daglig

 3. Massér hodebunnen under vaskingen. Dette for å få fart på blodsirkulasjonen og forebygge aldring av håret

 4. Skyll til vannet blir klart og skyll på nytt

 5. Bruk balsam. Fordel den i omtrent halve håret, fra midten og ut. Den skal aldri masseres i hodebunnen. Balsam lukker hårskjellene og gjør det smidig å gre. Skyll godt! Rester gjør håret tungt og lite samarbeidsvillig

 6. Invester i et serum eller en kur. Bruk det et par ganger i uken

 7. Gni ikke håret halvtørt med håndkle. Snurr det heller i en turban og la det etterpå hvile seg tørt

De tre mest typiske feilene folk gjør når håret er vått er at de grer det, tørker det for hardt med håndkle eller legger seg med vått hår.

Kristiansen, 2020, KK.no

Vekk med tørr hodebunn

Mange av oss har merket hvor ubehagelig det er å ha tørr hodebunn. Det er et vanlig problem. Fjern de døde hudcellene med jevnlig massasje. Børst også håret godt. Velg en børste med naturbust. Da får du en fornøyd hodebunn. 

Følelsene sitter i håret

”Jakten på de rette hårproduktene endte først da jeg fikk laget mine egne”

Føler du enkelte ganger at selvtilliten sitter i håret? Få føler seg vel med et «livløst» hår. Hvilke produkter du bruker og hva du spiser betyr mye, en god klipp og farging likeså. Det er i tillegg viktig å finne en dyktig frisør å samarbeide med. Vis et bilde av en frisyre og farge du liker. Sammen kan dere finne ut hva som best kler deg.

Selv har jeg alltid hatt langt eller halvlangt hår. Det har gitt meg muligheter til å variere frisyren. Det passer fint privat, ofte knyttet opp i en hestehale, og ute på oppdrag som modellen Vendela.

Hva sier håret om deg?

Jeg tør påstå at håret sier minst like mye om vår personlighet som klær og sminke. På ulike vis kan det få deg til å skille deg ut. Bruk det til din fordel.

Håret er også ofte et barometer på hvordan vi føler oss. Heldigvis finnes det mye vi kan gjøre for å pleie det. For meg betyr først og fremst en «god hårdag» at mitt er rent, godt klippet, massert og har en frisk glans.

Det viktigste er å få en frisyre og hårfarge skreddersydd deg og dine behov fremfor å være veldig trendy. 

Cecilie Krogh, @somcecilie

8 profftips fra Hollywood

 1. Om du har langt hår: få det klippet lagvis. Det gir deg et mykere, mer feminint uttrykk.
 2. Bruk varme for å skape fasong. Styling-redskaper gir en fin strukturforandring. NB! Varmen bør reguleres av termostat.
 3. Sett opp håret slik at det ser “tilfeldig” ut. Oppsatt hår bør ikke være for perfekt.
 4. Vit at sideskill kler de fleste.
 5. Forandre hårnyanser etter årstidene. Lysere nyanser/striper er finest om våren og sommeren.
 6. Skap glans i håret med kaldt vann. Kaldt vann og luft kan gi glans til håret. Det gjør at det reflekterer mer lys og ser skinnende ut. Tips: Skyll håret i kaldt vann og føn det mot slutten av tørkingen med termostaten på kald.
 7. Få et “naturlig look” med hårspray uten alkohol. Få frem teksturen i håret.
 8. Tips: Spray det med lett hårlakk og dra til slutt fingrene gjennom håret.

Tips til grått hår

Hår som har sluttet å produsere pigment ser grått ut. Med riktig glans er det vakkert. Dessverre kan gråfargen gulne og se litt skitten ut. Rett det opp med en sjampo med svakt sølvfarget pigment – som går i blått. Da får det raskt en ny, skinnende grå glans. 

Tips til føning

Bruk spray som beskytter håret mot varmen fra føneren. Spray fra roten og utover.

Med tendens til å ha en tørr hodebunn liker jeg best å la håret lufttørke.

Tips til tynt hår

Noen har tykt hår, andre tynt og noen mister hår. Det typisk nordiske håret er ofte ”fint”, med tynne og mange hårstrå. Og mange opplever med årene at de ”røyter” mer enn tidligere. Det finnes mange volumprodukter som kan få håret til å se tykkere ut. Prøv mitt hårserum eller spør frisøren din om råd.

Også helsekostforretninger og apotek har produkter som gir deg mer ”hårvolum”, hjelper det til å vokse seg tykkere. Det er verdt å prøve ut.

Unn deg hårspa

Den nye trenden er å la håret nyte et spa. Stadig flere salonger rundt omkring i Norge tilbyr det lille ekstra, som en deilige hodebunnsmassasjer og kurer tilpasset ditt hår og dine behov. En luksus håret ditt vil takke deg for.

Visste du at…

… menneskehodet har mellom 80 000og 120 000 hårstrå?

… det er vanskelig vanlig å miste 60-100 hårstrå hver dag?

… hvert hår er festet til en hårsekk som gir strået næring?

… hodebunnen har fettproduserende talgkjertler? De smører den og gir håret glans.

… vekstfasen varer mellom to og syv år? 90 prosent av hårsekkene er konstant i denne fasen.

… håret støtes ut fra hodebunnen i dvalefasen?

11 kommentarer på “Hvordan ta best vare på håret

 1. Har nå testet sjampoen, balsamen og serumet (både jeg og forlovede), men desverre så fikk både jeg og han tørt hår, mitt ble nesten som hestehår 😳😩 har prøvd hudkremen også, og den ELSKER jeg! Huden blir som baby hud, så den anbefales på det STERKESTE!!🤩😍 bare veldig synd at hårproduktene gjorde håret veldig ugreit😔 ellers vil jeg bare si at du virker så fantastisk hærlig, jeg og min kjære har sittet å ledd og grått av serien med deg og Petter, dere er så søte 😍🥰 å du e så vakker, ordentlig vakker, og kjære og alle andre jeg kjenner mener og det😍 når vi såg serien, så fikk jeg bare lyst å møte deg. Og bare nyte en kaffe eller is en fin plass å bare snikksnakke om alt og ingenting 😅🤗😊❤️

 2. Fantes det et 4 styling produkt, jeg syns jeg husker å få med en prøve for ca 3 ganger siden av mine leveringer, det var ikke en stylingkrem men heller ikke serum, en slags mellom ting. Hvis det finnes vil jeg gjerne ha det med i min pakke med hårpleie midler.. Ann-Kristin

  1. Hei Ann-Kristin. Det er sikkert håroljen min. Jeg legger ved en hårolje i hårpleie-pakkene som gave i ny og ne 😉

 3. Hårproduktene dine holder hva de lover og mere til. Litt gror som aldri før og i tillegg. Har det begynt å krølle seg nederst. Er storfornøyd
  ( også med hudproduktene)

  Ærlige preparater ❤️

  1. Blir så glad for å høre dette Kari Anne! Tusen takk 🙂

 4. Takk for tips. Jeg bruker ditt serum som er det beste jeg noensinne har prøvd og håret mitt har aldri vært så mykt og glansfullt som nå i en alder av 74 🙂 🙂

  1. Så hyggelig å høre Kristin 🙂 Tusen takk!

 5. Hei. Takk for gode tips. Jeg bruker dine hårprodukter og er stålende fornøyd 🙂 🙂 hvilken hårspray og lakk anbefaler du?

  1. Jeg bruker veldig lite av slike ting. Men når jeg bruker det så synes jeg Jan Thomas sin hårspray er veldig god. Han har også en helt suveren tørrshampoo 🙂

  2. Jeg vil gjerne bestille hårserum sånn at håret mitt ser tykkere ut

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.