Frisørens tips om hårvask, hårserum og hårfarge

Cecilie Krogh, min gode venninne og fantastiske frisør, er en av Norges mest ettertraktede stylister innenfor hår og sminke. Hun sprer masse glede og inspirasjon om hår på Instagram som @somcecilie og har nylig gitt ut boken “Hår – fletter og styling”.

Snill som hun er, deler hun her sine tips om hårvask, hårserum og valg av hårfarge.

Frisørens tips til riktig hårvask

Min beste huskeregel: Bruk sjampo for det håret trenger å få tilført, hårkur for å reparere og gjennoppbygge, og balsam for det du vil at håret skal gjøre.

Cecilie Krogh, @somcecilie

Selv om vi kaller det «å vaske håret», skal en hårvask vaske hodebunnen. 

Derfor er det hodebunnen som skal stå i fokus under sjamponeringen. Påfør sjampoen i gjennomvått hår, og masser godt ned i hodebunnen.

Fordel skummet godt utover i tuppene. Om du hardhendt angriper tuppene, virker det bare mot sin hensikt og kan skade håret permanent. 

Det er ikke bare for en ekslusiv opplevelse at frisører vasker håret ditt flere ganger. Når man vasker håret, renses først hår og hodebunn for produkttester og smuss. Ved andre vask vil man oppleve at det skimmer bedre. Da får virkestoffene til sjampoen lov til å virke dypere, og man får et luftigere resultat når håret er tørt. 

Husk at det alltid er langt lettere å forebygge enn å reparere. Det er smart å tvinge inn i en hårkur i rutinene dine. 

Hårkurer skal brukes rett etter sjampo — når skjellaget er åpent og produktene kan trekke ordentlig inn. Jeg anbefaler å klemme ut vann av håret først. Et for vått hår vil nemlig ikke klare å suge til seg hårkurer, og effekten blir svakere. 

Om du ikke har tid til å vente på full virketid, så er et par minutter med hårkur bedre enn ingen hårkur….

Avslutt hårvasken med balsam for å lukke skjellaget og beskytte håret. Jeg har mange kunder som klager over at håret blir tungt og flatt av balsam- Det er gjerne et tegn på at man bruker feil produkt eller produktet feil. 

Huskeregel:

– Sjampo åpner skjellaget og lar hårkuren trekke godt inn.

– Balsam lukker skjellaget og beskytter håret når det er tørt. 

Cecilie Krogh, @somcecilie

Hvordan bruke hårserum?

Et hårserum fungerer som en ansiktskrem for håret.

Serumet kan brukes i både et halvtørt og tørt hår, og det skal ikke skylles ut. 

Bruk et par pump med serumet — for så å fordele den godt i håret. Sett flasken ved siden av sminken din slik at du ikke glemmer det. Da blir det en enkel rutine.

Bruker man serum i et håndduktørket hår, masser håret skånsomt med et håndkle i istedenfor å gnisse iherdig. Håret ditt vil være deg evig takknemlig, og du slipper hårstrå som knekker. Det samme gjelder børsten. Ikke børst håret for heftig når det er vått og på sitt svakeste. En naturbørste kombinert med serum vil gjøre jobben lettere 🙂

Et hårserum blir liggende i håret helt til neste hårvask, og det vil derfor gi en mer langvarig pleie. Sliter du med tørt hår, floker, eller rett og slett trenger å gjenoppbygge håret, er serum uten tvil noe som burde være i din produktgarderobe. 

Slik finner du hvilken hårfarge som kler deg best

Hvordan du har håret ditt, forteller noe om hvem du er. Hår er nemlig mer enn noe du har på toppen av hodet — det er også et uttrykk for din stil og personlighet. 

Det viktigste er å få en frisyre og hårfarge skreddersydd deg og dine behov fremfor å være veldig trendy. 

Om man ønsker å bli helt ny, vær helt sikker på at frisøren din kan sine saker. Jeg anbefaler ikke å tilfeldigvis svinge innom et tilfeldig sted for en farge som krever både erfaring og kunnskap. 

Kanskje det er en følge av tiden vi befinner oss i at fargene helst skal se naturlige ut nå, og at de skal kreve minst mulig vedlikehold. Ved å kombinere flere toner gir man nettopp denne effekten. 

Foliestriper, deilige naturtoner, kalde og varme farger er alltid flatterende — uansett hudtone. 

Mitt beste råd når det gjelder hårfarge og hva som kler akkurat deg er å holde seg innenfor 2 nyanser lysere eller mørkere enn din naturlige farge. Da trår man sjeldent feil. 

13 kommentarer på “Frisørens tips om hårvask, hårserum og hårfarge

 1. Jeg er glad for å lese hva denne frisøren skriver om bruk av shampo og balsam. Jeg har tidligere lest at du har anbefalt å bruke balsamen først og så shampo . Det var en årsak til det ,men jeg husker ikke hva. Men det med skjell laget er viktig. Hilsen Eli,også frisør.

 2. Hei, jeg har ganske nettopp tatt i bruk shampoo, balsam og serum fra deg.
  Det står på shampoflasken at man ved behov skal shamponere håret to ganger. Gjorde det en gang, men opplevde at håret ble veldig flokete. (har tynne hårstrå, men mange og krøller Jeg brukte det før med annen shampoo, men ikke nå. Burde jeg gjøre det likevel for at håret skal være rent ved påføring av balsam og senere serum? Er forøvrig veldig fornøyd med produktene.

  1. Hei Torill Elisabeth.
   Du må være flink med å bruke balsam etterpå. Bruk gjerne balsamen som en kur og ha den i håret litt lenger enn normalt. Eventuelt kan du bruke en hårkur som er spesifikt beregnet for tørt hår.
   Serum er også veldig godt å bruke helt i tuppene om man har tørt hår. Dette motvirker frizz og tørre tupper. Drypp en dråpe serum i håndflaten, gni hendene mot hverandre. Gre deretter fingrene gjennom tuppene, til du har fått ut flokene.

 3. Jeg har ikke råd til å farge håret hos frisør, så jeg gjør det selv. Hvorfor varer fargen av de produktene du kjøper i butikken så kort tid? Håret blir også gulaktig, (jeg bruker mellomblond.) Er det merker som er bedre enn andre?

  1. Hei Toril.
   For å bevare hårfargen lenger er det viktig at produktene du bruker, shampoo og balsam, er beregnet for farget hår. Det står ofte på flasken.
   Hvis du bruker varme på håret (føner, straightener, krølltang etc.) er det viktig at du bruker varmebeskyttende produkter. Ofte er det varmebeskyttelse i shampoo og balsam som er beregnet på farget hår, men ikke alltid.
   Det lønner seg derfor å bruke et tilleggsprodukt som beskytter hårfargen og håret fra uttørking og kjemisk skade, som for eksempel spray eller serum. Da er man helt sikker.
   Ett eksempel på en ingrediens som beskytter hårfargen er Hemisqualane, den heter C13-15 Alkane i listen over ingredienser/INCI. Se etter dette i hårpleieproduktene du kjøper.

 4. Hei. Jeg er for såvidt fornøyd med mitt hår og de frisør produkter jeg bruker, men jeg sliter med tørr hodebunn. Har prøvd det meste av gode produkter, men har fortsatt problem med små hvite dryss på mine skuldre. Har dere noen tips til produkter jeg kan bruke for å få en mer “sunn” hodebunn?

  1. Hei Liv Wenche. For å få en sunnere hodebunn kan du kjøpe shampoo som er beregnet for tørr hodebunn, og bruk den helt til den er tom. Så går du tilbake til din vanlige shampoo igjen. Det blir som en kur for hodebunnen. Man kan risikere å ende opp med at håret føles fett hvis man bruker det over lenger tid uten at det er behov for det.
   Hyaluronsyre binder vann i både hår og hodebunn og kan hjelpe mot tørr hodebunn, så se gjerne etter “Sodium Hyaluronate” i listen over ingredienser/INCI i hårpleien neste gang.

 5. Hei 🙂 Vil bare si at jeg er kjempe fornøyd med alle produktene jeg har kjøpt.. Føler at både hår og kropp er blitt mye bedre 🙂 Tusen takk :):)

  1. Så hyggelig å høre Bente 🙂 Tusen takk!

 6. Hvordan får man volum i håret?

  1. Hei Bodil. Vi har alle forskjellig type hår, så det er litt smak og behag hva man foretrekker. Man kan manipulere fram volum ved å bruke stylingprodukter. Massér for eksempel mousse inn i håndkletørt hår. Føn deretter håret opp-ned og så kan du avslutte med hårspray om du ønsker ekstra hold. Ikke alle er like glad i gymnastikk på badet 😉 Så et alternativ kan være saltspray (teksturspray), som gjør teksturen i håret litt tørrere. Evt. kan du prøve pudder som drysses i hodebunnen og masseres inn, det er en slag teksturspray bare i pudderform. Håper dette var til hjelp 🙂

 7. Så bra det var å lese dette. Jeg er blitt litt klokere, men som jeg leste, var det noen som ble flat i håret etter å ha brukt balsam. Det blir jeg også. Er det bedre å bruke serum enn balsam?
  Hvilke serum og hvilken balsam? Hvilke shampo er best?

  1. Balsam er viktig å bruke, da det lukker skjellaget i håret – men bruk det helt i tuppene av lengden på håret. Og husk å skylle godt slik at all balsam vaskes ut, og ingen rester ligger igjen i håret. Deretter kan det være et tips å skylle med kaldt vann til slutt. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.